Categories
Kolesarjenje

Kako izbrati najboljšo gorsko kolesarsko čelado

Izbira “najboljše” čelade za gorsko kolo je kot izbira najboljšega kolesa – pomembno je le to, da imate (in nosite) eno. To rečeno, oblika glave, vozni slog, in osebna preferenca pomeni, da bodo nekatere čelade boljše od drugih.

Kako izbrati najboljšo gorsko kolesarsko čelado?

Prileganje čelade

Ko gre za čelade, je prileganje lupine sinonim za varnost, vendar prileganje ni standardiziran z nobenim preskusom. Na tebi je, da izbereš primerno čelado. Obliko lupine izberejo posamezni proizvajalci čelad, zato ti bodo nekatere čelade bolje pristajale kot druge.

Tukaj je nekaj pravil za prileganje lupine gorske kolesarske čelade:

  • Notranjost čelade mora pokriti celotno glavo in ležati raveno, takoj nad čelom, brez da bi ovirala pogled.
  • Sistem zapenjanja, ki se prilega številnim velikostim, mora biti dovolj napet, da se vaše lasišče premika s čelado.
  • Dražje čelade nudijo zadaj več stopenj prilagoditev višine, za boljše prileganje lupine.
  • Trakovi morajo biti dovolj zategnjeni, da se čelada giblje le centimer ali dva od nivoja.
  • Kjer se trakovi se srečajo pri Y, ki so nastavljivi malo pod ušesom.
    Ko imate pritrjeno čelado, preverite trdnost zaponke tako, da jo hitro vlečete. Če se čelada po zgornjih korakih premika več kot en palec ali drsi čez lasišče, se morda ne prilega pravilno na glavo.

Prezračevanje čelade

Prezračevalne odprtine so strateško postavljene, da zajamejo zrak in ga usmerijo na izhodne točke, s čimer se hladijo. Večji sprednji zračniki so dober znak za boljšo sposobnosti čelade pri hlajenju. Glede na gostoto in debelino podstavka iz pene, je sposobnost zaščite glave vedno v nasprotju s tem, da je hladna. Povečanje prezračevanja z več ali večjimi odprtinami zahteva gostejšo peno ali ojačevanje linij, ki lahko pri udarcu dejansko prenese več g-sile v glavo. Z drugimi besedami, večje odprtine niso vedno boljše.

Veliko podjetij dobro pojasnjuje zmogljivosti hlajenja svoje čelade, vendar je testiranje težko in predstavlja se več omejitev. Sprememba kota glave za samo nekaj stopinj, lahko naredi veliko razliko v tem, kako se zrak usmerja skozi zračnik in drugi napredvidljivi dejavniki pa lahko vključujejo nepravilno prileganje, lase in znoj.

Preberi tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.